Ce fel de economie este Romania? [ANALIZA]
analizaromaniaeconomiefmionubanca mondiala
V-ati intrebat recent ce fel de economie este Romania? Emergenta, dezvoltata, in curs de dezvoltare? O intrebare grea la care vom incerca sa dam un raspuns.
Este Romania o economie emergenta? Dupa metodologia folosita de BBVA Research, economia noastra este una emergenta. Banca spaniola imparte statele emergente in trei categorii: cu crestere rapida (ex.: China, Brazilia, India), cu crestere moderata (ex.: Argentina, Ucraina, Chile) si alte piete emergente (ex.: Cehia, Romania, Venezuela).
Romania este listata si in Emerging Markets Index, o lista cu 65 de orase din state emergente.
Alte organizatii, precum agentia de rating Standard & Poor's, Dow Jones, The Frontier Group sau MSCI nu includ tara noastra in lista economiilor emergente.
Romania nu intra nici in lista Next-Eleven (Urmatoarele-Unsprezece) a bancii de investitii Goldman Sachs, care include statele cu potential de crestere ridicat si in care merita sa investesti pe termen lung: Bangladesh, Egipt, Indonezia, Iran, Mexic, Nigeria, Pakistan, Filipine, Coreea de Sud, Turcia si Vietnam. Aceste tari vor contribui cu 40% la cresterea economiei mondiale pana in 2050.
Next-Eleven
Daca ne uitam la PIB raportat la paritatea puterii de cumparare (267 miliarde de dolari) si la PIB-ul pe cap de locuitor raportat la paritatea puterii de cumparare (12.476 dolari), Romania se situeaza deasupra mediei mondiale. Tara noastra are un PIB comparabil cu cel al Norvegiei, insa are o populatie de aproape patru ori mai mare.
In economie, paritatea puterii de cumparare (PPC) este o metoda folosita pentru a calcula o rata de schimb alternativa intre monedele a doua tari. PPC masoara puterea de cumparare a unei monede, intr-o unitate de masura internationala (de regula, dolari), deoarece bunurile si serviciile au preturi diferite in unele tari comparativ cu altele.
Metodologia de clasficicare a economiilor folosita de Banca Mondiala
Banca Mondiala clasifica tarile in patru categorii, in functie de veniturile pe cap de locuitor:
Tari cu venituri scazute: sub 1.005 dolari Gross National Income PPT (Purchasing Power Parity)
Tari cu venituri medii (partea de jos): intre 1.006 si 3.975 dolari
Tari cu venituri medii (partea de sus): intre 3.976 si 12.275 dolari
Tari cu venituri mari: peste 12.276 dolari. Cu un GNI de 14.290, Romania se incadreaza in aceasta categorie, a tarilor cu venituri mari.
Cum vede ONU economiile
Kofi Annan, fostul Secretar General al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), a spus ca o tara dezvoltata este una in care oamenii "se bucura de o viata libera si sanatoasa, intr-un mediu stabil si sigur". Potrivit acestei definitii, Romania este o tara dezvoltata. Totusi, divizia de statistica a ONU nu exista o delimitare clara intre "tara dezvoltata" si "tara in curs de dezvoltare".
Fondul Monetar International (FMI), in clasificarea sa de dinainte de anul 1994, nu includea tarile din Europa de Est nici in categoria "dezvoltate", nici in cea "in curs de dezvoltare". Ele erau, potrivit institutiei, "tari in tranzitie". Presa internationala numeste insa, cel mai adesea, statele est-europene ca fiind " tari in curs de dezvoltare". In rapoartele de dupa 2004, FMI a inclus Romania in categoria tarilor "in curs de dezvoltare", alaturi de Letonia, Lituania sau Ungaria.
Termenul "in curs de dezvoltare" a fost insa asupru criticat deoarece duce cu gandul la "subdezvoltare". De aceea au fost introdusi termeni precum "more developed country" (MDC, tara mai dezvoltata) si "advanced economy" (economie avansata).
Harta tarilor aflate in curs de dezvoltare. Acestea sunt marcate cu albastru.
Profesorul de economie Daniel Daianu a declarat pentru Manager.ro ca aceasta este o discutie mai lunga. Astfel, nu ne-a oferit un raspuns clar la intrebare. "Suntem una din cele mai slab dezvoltate economii din Uniunea Europeana. Daca nu inregistram crestere economica, nu putem recupera acest decalaj. O economie emergenta este una care vine puternic din urma. Vom vedea daca Romania va face acest lucru in anii urmatori. Potential are."
O alta abordare
Romania este membra a Uniunii Europene si a NATO, din care faceau parte state din Prima Lume. Termenii de Prima Lume, Lumea a Doua si Lumea a Treia au aparut in timpul Razboiului Rece. Din Prima Lume faceau parte SUA si aliatii sai (state democratice si capitaliste), din Lumea a Doua faceau parte Rusia, China si aliatii lor, iar din a Lumea a Treia statele neutre.
Deseori acesti termeni au fost utilizati si in context economic, desi impropriu. De exemplu, expresia "Mai rau ca in Lumea a Treia" se refera la o tara foarte saraca. In timpul Razboiului rece Romania facea parte din Lumea a Doua, iar acum, fiind aliat al SUA si membra NATO si UE, face parte din Prima Lume.
Harta aliantelor din timpul Razboiului rece (1975): albastru - Prima Lume, rosu - Lumea a Doua, verde - Lumea a Treia
Daca ar fi sa recapitulam datele de mai sus, observam ca majoritatea institutiilor considera ca Romania este o economie aflata in curs de dezvoltare. Dupa alte standarde insa, Romania este o economie dezvoltata.